Welcome, Guest
Username Password: Remember me

KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP!
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP!

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31736

  • ggk
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 3410
  • Karma: 5
ada lagi contoh 2 gerbang kota melayu purba tak

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31784

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
saya ada gambar lama kota melayu kesultanan singgora. tahun 2005 replika kota tersebut telah dibuat menyerupainya untuk filem Thai MERIAM BESAR LANUN atau versi antarabangsa QUEENS OF LANGKASUKA.. kota tu tak lah terlalu tinggi seperti yg ditunjukkan dalam filem

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31792

  • ggk
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 3410
  • Karma: 5
boleh share sini ke tuan

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31798

aku nak tanya laa kenapa belanda still nak kan melaka ek? sebab lepas melaka kena tawan portugis...Melaka dah tak popular dah untuk perdagangan dan banyak pelabuhan baru muncul kat Johor kan?



Layari dan Follow kalau Free ye syarkghost.blogspot.com/

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31799

  • ggk
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 3410
  • Karma: 5
dia mungkin taknak Melaka naik semula dan bersaing dengan apa nama ek? Batavia?

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31840

  • Anakpencen
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 662
  • Karma: 0
ok wa nak ulas sebab pasal batu buat tembok tu dari mana ... kalau kita pergi Pulau Upeh berdepan pantai Klebang tu bila air surut sekitar Pulau upeh tu ada potongan batu2 dipotong 4 segi dari situ lah batu buat tembok Portugis..kenapa tembok tu bertahan lama sebab batu asli dari laut... wa nak komen pasal wa tengok ada mamat tu cakap buat tembok dari runtuhan dan mayat2 dicampur tu bertahan lama kat blog shahpaskal..pada wa bukan sebab orang Melaka dok klebang tahu batu dari laut Pulau Upeh ..gambar Pulau Upeh





kalau air surut batu berwarna coklat bila dipotong dalam bertukar warna jadi gelap

Pulau Upeh formerly known as 'Liha Das Pedra' meaning places of stones. During the Second World War, Pulau Upeh was used as a look-out point for invading battleships in the Straits of Malacca. It is also believed that this island was a pirates stop-over and hide-out.

tu sebab Pulau Upeh diberi nama Liha das Pedra

kalau ko orang ada masa sewa BOT jalan2 di sekitar Pulau Upeh ikan pun banyak situ
If you act like a baby you'll be treated like a one

ENOUGH IS ENOUGH

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31845

  • ggk
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 3410
  • Karma: 5
area tengkera tu sebelum nama dia tengkerea di panggil Upeh gak

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31851

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
ggk wrote:
boleh share sini ke tuan

nak share tapi x berjaya nak masukkan gambar...

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31852

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
ggk wrote:
dia mungkin taknak Melaka naik semula dan bersaing dengan apa nama ek? Batavia?

Melaka kan laluan utama ke Timur Jauh. takkan diorang nak lalu jalan jauh merentasi belakang Sumatera, pass LAut Sunda lalu terus ke Laut China Selatan... Lg satu, Portugis ni musuh mazhab diorang. Portugis Katholik.. depa Protestan.. Dengan menguasai Melaka mereka menguasai tapak strategik ketenteraan dan jalan perdagangan laut... bleh kena toll.

Batavia tu adalah Betawi atau dikenali Jakarta
Last Edit: 1 year, 11 months ago by msy300177.

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31853

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
ggk wrote:
area tengkera tu sebelum nama dia tengkerea di panggil Upeh gak
sebutan dan ejaan adalah TRANQUERAH lama2 lidah melayu sebut TTengkera... Selepas kejatuhan melaka jatuh ketangan Belanda... mana2 orang Portugis atau keturunan Portugis yg dikenali orang Serani atau Kristang ni dilayan teruk oleh Belanda.. lebih teruk dari Melayu.. Tetapi betul, semasa pemerintahan Belanda. ramai orang tak suka. Bila datang Inggeris ambil alih Melaka dari Belanda pada 1795... Orang tempatan bukan main suka lagi.. Kerana Pentadbiran inggeris amatlah berlainan dan tidak terlalu kejam dan keras seperti Belanda

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31854

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
Last Edit: 1 year, 11 months ago by msy300177.

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31855

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
kota singgora atau songkhla...

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31892

  • HangPC2
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 66
  • Karma: 0
Singgora Fort @ Kota Singgora (Kota Sultan Sulaiman)









Ligor Fort @ Kota Ligor





Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #31949

  • ggk
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 3410
  • Karma: 5
ya allah .. rasa meremang dapat tengok kehebatan kota2 melayu

Re: KOTA MELAKA: RAHSIA TERSINGKAP! 1 year, 11 months ago #32077

  • HangPC2
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 66
  • Karma: 0
Kota Kuala Kedah





















Sources : UPM


Last Edit: 1 year, 11 months ago by HangPC2.
Time to create page: 0.74 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.