Top News

http://panggilanpertiwi.my/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/283138ewgftweftwq.jpglink

PENGUMUMAN PELANCARAN E-MAGAZINE PP YANG PERTAMA

PENGUMUMAN PELANCARAN E-MAGAZINE PP YANG PERTAMA http://joom.ag/1nvX Assalamualaikum. Syukur kepada ALLAH Pertubuhan Panggilan Pertiwi Malaysia akan melancarkan e-Magazine PANGGILAN PERTIWI pada awal Januari 2014. Versi BETA majalah ini akan mengupas isu-isu pertahanan, penguatkuasaan See details

PENGUMUMAN PELANCARAN E-MAGAZINE PP YANG PERTAMA

Get Connected!

  • Connect and expand your network
  • View profiles and add new friends
  • Share your photos and videos
  • Create your own group or join others

Members Login



Recent activities

  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    Dari Gempurwira


    Read More...
    kunena.post 2 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: DSA 2014 in the forum.
    da register kat web, tp boleh dtg on 17/04... 15-16/04 ada training plak...
    Read More...
    kunena.post 4 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    1/72 Lot of 4 Build Modern Attack Helicopter











    Description;
    - Lot of 4 kits Modern Attack Helicopter which being airbrush using Air Vallejo and weathering with MiG. Some missing parts.

    - List of kit:
    1 x 1/72 Hobby Boss UH Tiger from German Armed Forces
    1 x 1/72 Tamiya A-129 Mongoose from Italy Armed Forces
    1 x 1/72 Academy AH-64D from Singapore Army
    1 x 1/72 Zvezda Mi-28N from Russia Army.
    Read More...
    kunena.post 5 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    SOLD item removed...
    Read More...
    kunena.post 7 days ago
  • kunena.thankyou 8 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Indonesia Military News in the forum.
    BrotheRocKapak wrote:
    Akhirnya, Eurofighter Typhoon Pengganti F5 TNI AU

    Jika tidak ada aral melintang, jet tempur Eurofighter Typhoon TNI AU akan tiba tahun depan, untuk memperkuat pertahanan udara Indonesia. Jet tempur Eurofighter Typhoon dengan nilai kontrak 1,5 Miliar USD ini akan datang bertahap, untuk menggantikan pesawat tempur F-5 Tiger TNI AU.Sekali merengkuh dayung, dua tiga pulau terlampaui. Pepatah itu digunakan pemerintah Indonesia dalam strategi pengadaan dan penguatan alutsista.

    Menurut sumber JakartaGreater.com, dengan pembelian jet tempur Eurofighter Typhoon ini, PT DI akan mendapatkan pengembangan: airframe, avionics (include multi mode mission radar yang akan dikembangkan PT LEN. Kemampuan PT LEN akan terus meningkat. Saat ini PT LEN sudah mengembangkan medium range radar 2D dan juga ada co-produksi radar 3D.
    PT DI akan semakin percaya diri dalam menyerap teknologi untuk mengembangkan Jet Tempur KFX/IFX yang saat ini bekerjasama dengan Korea Selatan.

    Pembelian dan transfer of technology dari Eurofighter Typhoon, bisa dikatakan sebuah kemajuan diplomasi TNI. Selama ini kita kenal, beberapa negara NATO enggan berbagi Transfer of Technology (ToT) mesin jet tempur mereka, kepada negara Non-NATO. Dengan langkah ini, mesin jet tempur KFX/IFX Indonesia nanti, tidak harus sama dengan mesin jet tempur KFX/IFX Korea Selatan yang cenderung menggunakan mesin F-414-400 Amerika Serikat.
    Dengan pembelian Eurofighter Typhoon oleh TNI AU, besar kemungkinan IFX Indonesia menggunakan mesin yang diusung typhoon.

    Dalam presentasinya di Korea Selatan, PT DI menyatakan, KFX /IFX yang dibangun harus memiliki daya dorong yang besar. Hal ini untuk mengejar kemampuan IFX yang mengusung teknologi 4,5 G yang terus dikembangkan menjadi pesawat stealth 5 G.

    Typhoon memiliki kelebihan daya dorong dibanding Dassault Rafale. Mesin EJ200 Typhoon mampu mempertahankan dayanya dalam kecepatan tinggi, sehingga memberikan Typhoon akselerasi superior pasca 1.5 Mach. Dibandingkan Rafale, Meskipun mesin M88 Rafale dapat berfungsi baik dalam aliran udara terbatas pada high altitude, pesawat akan kehilangan tenaga yang membatasi Rafale pada kecepatan 1,8-1,9 Mach saja, sedangkan Typhoon tetap bertenaga melewati kecepatan 2 Mach.Keunggulan mesin EJ200 Typhoon menjadi modal besar bagi Indonesia untuk mengembangkan pesawat tempur IFX yang canggih.

    Jet tempur Typhoon yang mulai datang tahun 2015, akan mendampingi SU-27/30, sebagai alat pemukul TNI AU. Pembelian typhoon merupakan upaya diversifikasi pembelian senjata yang dibarengi rencana jangka panjang.

    Eurofighter Typhoon produksi tahun 2014 mulai dilengkapi radar AESA (active electronically scanned array) yang merupakan lompatan teknologi dalam sensor baru pesawat tempur, karena sumber tenaga (transmitter) berasal dari banyak modul TR yang terdapat pada antenna. Efeknya pesawat tempur ini memiliki kemampuan pendeteksian yang tinggi, penargetan, pelacakan serta kemampuan perlindungan diri sendiri. Dengan demikian pesawat ini memiliki kemampuan full spectrum of air operations. Welcome eurofighter typhoon Indonesia.


    confirm k bro?
    Read More...
    kunena.post 8 days ago
  • sunlay created a new topic Majlis Tamat Kursus Asas Paskau in the forum.
    Alhamdulillah pagi tadi sempat mengikuti "Passing Out Paskau" di batu hampar jugra ...
    Read More...
    kunena.post 9 days ago
  • sailorman replied to the topic Re: DSA 2014 in the forum.
    [quote="SyafiqR" post=44890][quote="HelangRimba" post=44886]SyafiqR wrote:
    ggk wrote:
    Iman Nusantara wrote:
    ade kene bayar pape x?


    takde bayaran. Try daftar dulu di website DSA. Tulis nama sebenar dan tempat kerja.




    last DSA saya pi bole lagi...
    just daftar masa nak masuk dan bawak busines card.
    tapi mcm saya kerja di shipping company.. so goreng je mamat yg nak register tu..
    saya ckp involve dlm bidang logistic and marine engineering... lepas dapat masuk...
    Read More...
    kunena.post 9 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    KUK wrote:
    Yaminz,

    Model aircraft moden xde ke?


    ada bro, Academy 1/72 F-16 RSAF & Academy 1/72 F-15 USAF. nak k, jual pukal dua tok RM120.
    Read More...
    kunena.post 9 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    BrotheRocKapak wrote:
    GEMPURWIRA wrote:
    Dari Gempurwira

    Mland telah "mengOrder" lebih 500 buah kendraan perisai ini untuk mengantikan APC lama yang mereka miliki...

    kemampuan kendraan ini masih belum didedahkan...



    jika tidak silap...kenderaan ini sedang diuji TDM di Lubnan...dikatakan tentera Israel telah cube menawan salah 1 drpd 5 kenderaan ini tp tidak berjaya...lupa lak sumber yg aku dpt tue kt mane...


    dari Gempurwira

    ye brita tu keluar kat paper Tamil baru2 ni.... tu yang ramai tak tahu tu.....
    Read More...
    kunena.post 10 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    Dari Gempurwira

    Mland telah "mengOrder" lebih 500 buah kendraan perisai ini untuk mengantikan APC lama yang mereka miliki...

    kemampuan kendraan ini masih belum didedahkan...


    Read More...
    kunena.post 13 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Lost WW2 Veteren in the forum.
    muzium yg sungguh mnarik, kemas & bersih...
    Read More...
    kunena.post 14 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    Lot of 3 kits of German WW2 Bombers & Nite Fighter for sale.

    Price: RM120





    Description;
    - Lot of 4 build kits WW2 German Fighter, which all being painted with Air Vallejo using Airbrush & weathering.
    - The kits all bit dusty, but can be clean up.
    - List of kits:
    1 x 1/72 Revell Heinkel He 219 UHU Night fighter
    1 x 1/72 Fujimi Messerschmitt Bf 110 Medium Bomber, Battle of Britain
    1 x 1/72 Academy Junkers Ju 87 Dive Bomber.
    Read More...
    kunena.post 14 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    dARI GEMPURWIRA


    Read More...
    kunena.post 14 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    Harga turun...
    Read More...
    kunena.post 15 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    Selling on following build models & kit...

    1) WW2 Italy P-40 Heavy Tank, captured by German after Arministic.

    Price: RM180

    Picture:






    Description;
    - 1 x P-40 tank
    - 3 x Fallschimjager figures
    - Kits from Italeri with metal barel.
    Sold as is...

    2) Modern US army M1A1 MBT with mine plough, Desert Storm campaign

    Price: RM200

    Picture:






    Description:
    - 1 x M1A1 MBT
    - Kits from Academy, mine plough from Trumpeter
    Sold as is...

    3) WW2 IJA Type 1 tank

    Price: RM180

    Picture:






    Description:
    - 1 x Type 1 tank
    - Kits from Fine Molds
    Sold as is...

    4) Unbuild kits from Classis Propline 1/100 DC-3 Dakota 'Japan Airlines'

    Price: RM30

    Picture:




    Sold as is...
    Read More...
    kunena.post 16 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: MH 370 in the forum.
    URATDAWAI wrote:
    BrotheRocKapak wrote:
    sampai sekarang semua cerapan satelit yang mengatakan serpihan pesawat adalah negatif keputusannya...apekah semua ini...pada pendapat aku terlalu awal PM mengumumkan bahwa peswat berakhir di Selatan Lautan Hindi sedangkan dalam mase yang sama belom menemui ape2 lagi bukti yang berkaitan seperti serpihan pesawat atau pon mayat2 atau ape2 objek barangan daripada kapal terbang tersebut...seperti suatu keputusan yang tergesa2 dilakukan PM kita...ini pada aku akan membuatkan tanggapan yang lebei negatif terhadap PM kita yang sedang pon mengalami pelbagai tusukan dari pelbagai arah...pada pandangan rakan2 yang lain bagaimana pula...adakah betol tindakan PM kita..? sebab kes ini melibatkan perhatian global...


    Aku rasa tak adil kata dia salah. Kalau dia sorok maklumat tu lagilah salah, lebih baik berterus terang sekarang sebab kalau nak tunggu confirmation entah bila tahun pulak. Yang silapnya aku rasa sms awal yang di hantar pada keluarga mangsa. Itu silap besar, orang yang tulis dan hantar tu nampak sangat tak mengerti perasaan orang. Hamba allah ni dah menyusahkan MAS dan negara. Pikirlah, kalau nak bagi berita buruk macam tu takkan hantar sms je, yang tak ada nada atau feeling sympathy pun pada keluarga mangsa. Dah la tu kata semua orang mati tanpa evidens hakiki pun. Aku nampaklah, kalau MAS asyik buat blunder macam ni macam manalah dia nak maju. Reputation dia sebagai Malaysian Hospitality MH sudah hancur dan sukar nak bina balik. Aku pun nak tahu siapa la geng public relations MAS ni, sangat teruk kerja diaorang. Siapa kerja MAS kat sini silalah bagi jawapan.


    xyah la cakap ended... bgtau tau jea pencarian diteruskan k lautan hindi bdasarkan maklumat radar & satelit...

    pasti ada arahan dr atasan utk MAS anta SMS kat keluarga mangsa...
    Read More...
    kunena.post 17 days ago

Berita Terkini

Aktiviti Terkini

Analytics

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.